Kozmetika

KOLAGEN

Na televiziji, na bilbordima, na internetu i na policama drogerija – svuda se reklamira: kolagen. Rečnik preporučuje „kolagen“, međunarodni pravopis radije koristi C na početku. Ali šta je zapravo ovaj kolagen? Da li zaista ima smisla uzimati kolagen kao dodatak ishrani? Kako možete povećati proizvodnju kolagena u telu?
Da li vas zanimaju odgovori na ova pitanja? Onda čitajte dalje…


ŠTA JE KOLAGEN?
Kolagen je protein. Ali ne bilo koji, već sa oko 30 odsto proteina, najvažniji strukturni protein u ljudskom telu sa brojnim funkcijama u celom organizmu. On bukvalno drži vaše telo zajedno jer je između ostalog sastavni deo vezivnog tkiva i kože.

GDE SE NALAZI KOLAGEN?
Naročito u vezivnom tkivu, ali iu mnogim drugim delovima tela. Ako čitate o različitim vrstama kolagena, to takođe ukazuje na pojavu kolagena u ljudskom telu.
§ Kolagen tip I: koža, kosti, fascije, tetive, unutrašnji organi, sudovi
§ Kolagen tip II: hrskavica, staklasto telo (oko)
§ Kolagen tip III: koža, krvni sudovi, materica
§ Kolagen tipa IV: očno sočivo, krvni sudovi bubrega
§ Kolagen tipa V: u delovima bazalne membrane nekih mišićnih ćelija
ZAŠTO JE OVO BITNO?
Ako tražite proizvod od kolagena koji podržava vaše zglobove, svakako ćete želeti da se uverite da ne izaberete preparat koji sadrži, na primer, kolagen tipa IV, koji svoje snage više pokazuje u predelu kože. Uglavnom koristimo tipove I i III u kombinaciji u našim proizvodima od kolagena.

DA LI POSTOJI VEGANSKI KOLAGEN?
Ne! Odgovor je tako jednostavan i zapravo bismo mogli završiti ovaj odeljak ovde. Morski kolagen (morski kolagen) takođe nije veganski jer se ne pravi od algi već od ribe. Sada postoji kolagen koji se pravi od meduza, jer meduza nema nervni sistem i zato verovatno ne oseća bol. Vegan jeste – čak i ako neki autori to mogu predložiti – ali ovaj kolaž nije.
A preparati slični kolagenu na tržištu se obično sastoje samo od voćnih prahova koji sadrže vitamin C, hijaluronsku kiselinu i aminokiseline da stimulišu proizvodnju kolagena u telu, ali uopšte ne sadrže kolagen.
Pronalažete članke o veganskom kolagenu na Google-u? Onda samo nastavite da čitate članak i vrlo brzo će vam biti jasno da takve izjave samo izazivaju vaše interesovanje, tako da ćete u toku članka morati brzo da vam kažete da veganski proizvodi od kolagena zapravo uopšte ne sadrže kolagen. Ovaj odgovor neće pomoći nikome ko želi da eliminiše ili barem smanji proizvode životinjskog porekla iz svoje ishrane, ali i dalje želi da snabdeva svoje telo kolagenom.
Naš savet: Ne moraju uvek biti skupi gotovi proizvodi. Pazite na hranu koja sadrži kolagen ili (za vegane) pomaže vašem telu da samostalno proizvodi kolagen.

KOJA HRANA SADRŽI KOLAGEN?
Kao rezultat toga, samo proizvodi životinjskog porekla mogu poslužiti kao dobavljači kolagena. Ovi uključuju:
§ Piletina
§ Riba
§ Govedina
§ Svinja

Pošto je kolagen protein, kao i svi drugi proteini, on ima potencijal da izazove alergije u retkim prilikama. Što je kolagen koji se isporučuje sličniji ljudskom kolagenu, manji je rizik od alergijske reakcije. Na primer, strukture kolagena od svinja i goveda su slične ljudima. Sa morskim kolagenom postaje teže: ovde je povećan rizik od alergija. Izlaz: hidrolizat kolagena, koji se dobija iz kolagena. Zahvaljujući određenim enzimskim procesima, kolagen postaje rastvorljiv u vodi, optimizujući njegovu potencijalnu upotrebu. Zbog svoje prirode, hidrolizat kolagena u ovom stanju jedva da izaziva alergije.
Studija iz 2016. (Liu et al.) pokazuje da uzimanje kolagen hidrolizata dovodi do velikog i klinički značajnog smanjenja bola u kratkom roku. Poboljšava se snabdevanje zglobova hranljivim materijama. Zglobna hrskavica se može izgraditi, što sprečava bol u zglobovima.

DA LI JE KOLAGEN HIDROLIZAT DOBAR ZA KOŽU?
Kliničke studije o oralnom unosu hidrolizata kolagena (2,5–10 g tokom 4–24 nedelje) su pokazale da poboljšavaju zarastanje rana, elastičnost kože, dubinu bora i vlažnost kože.Prema rezultatima studije, već je bilo uspeha kod umerenog celulita. (Choi et al. 2019).
Spolja primenjeni kolagen ostaje u gornjim slojevima kože i tamo vezuje vlagu. Međutim, na ovaj način ne prodire dublje, što govori o kombinaciji gutanja i spoljne primene.
DA LI JE KOLAGEN HIDROLIZAT DOBAR ZA KOSU?
Uzroci gubitka kose mogu biti veoma raznovrsni. Alati koji se mogu koristiti za suprotstavljanje tome su jednako raznovrsni. Da li patite od opadanja kose ili kose koja se proređuje i posvjetljuje, da li ste probali mnogo stvari i ništa vam ne pomaže? Najbolje je da uzrok vašeg problema razjasni lekar kako biste mogli ciljano da suplementite i ne morate da idete na dugo i obično skupo putovanje kroz spektar dodataka ishrani. Smanjeno formiranje kolagena u koži glave svakako može biti uzrok proređivanja kose i gubitka kose. Ovde uzimanje kolagena ili hidrolizata kolagena ima više smisla nego spoljašnje nanošenje sa šamponima.

KOLIKO DUGO TREBA UZIMATI KOLAGEN HIDROLIZAT?
Telo je stalno zauzeto reprodukcijom ćelija. Što stalnije dobija „sirovine“ ili „pomoćne materijale“ za svoju proizvodnju, to bolje može da ih ugradi. Stoga preporučujemo redovan unos najmanje 6 meseci. Iskustvo je pokazalo da se prvi uočljivi rezultati pojavljuju nakon oko 2 meseca. Specijalno razvijen hidrolizat kolagena, koji telo dobro podnosi, čini naš proizvod „Gelatine Gold Ektra“, na primer, vrhunskim kolagen kompleksnim prahom i takođe je pogodan za dugotrajnu upotrebu.
KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU KOLAGENA I HIJALURONA?
Obe supstance su prirodno prisutne u telu. Kolagen daje koži elastičnost i formira okvir. U ovom slučaju, hijaluronska kiselina se može distribuirati kao polisaharid koji snažno vezuje vodu; naneti na kožu, kolagen i hijaluron se savršeno dopunjuju.

ZAKLJUČAK – POJAČAJTE SOPSTVENU PROIZVODNJU KOLAGENA I – AKO JE POTREBNO – ZAMENI
Kolagen je od najveće važnosti za ljudski organizam. Naše telo može samo da proizvodi kolagen, ali sa starenjem i pod određenim okolnostima ponekad mu je potrebna dodatna pomoć. Ovo se može postići ciljanom ishranom. Ili kroz hranu koja sadrži kolagen ili kroz hranu koja stimuliše proizvodnju kolagena u telu. Ciljani unos kolagena – na primer u obliku praha – takođe može biti neophodan. Tada ima više smisla od čisto spoljne upotrebe; najbolji rezultati se ovde postižu kombinovanjem oba. U svakom slučaju, treba ga uzimati dugoročno – telo će vam biti zahvalno za to.

Literatura:
Choi FD, Sung CT, Juhasz ML, Mesinkovsk NA. Oralni dodatak kolagenu: sistematski pregled dermatoloških primena. J Drugs Dermatol. 2019. januar 1;18(1):9-16. PMID: 30681787.
Liu Ks, Machado GC, Eiles JP, et al
Dodaci ishrani za lečenje osteoartritisa: sistematski pregled i meta-analiza. British Journal of Sports Medicine 2018; 52:167-175.