Saveti za lepotu

HIJALURON BEZ INJEKCIJA – LEPOTA DOLAZI IZNUTRA

Da li se ponekad uhvatite kako razmišljate kako ste se lepo i zdravo osećali kada ste bili mlađi? Sada ima sve više i više momenata u kojima nalazite neke mane i u zglobovima i koža već ima neka ružna udubljenja. Ali zašto odmah ići pod nož? Ne hvala! Mora postojati i druge opcije. Hijaluronska kiselina postaje sve popularnija za lečenje bora, ali i za bolove u zglobovima.

3.300.000 HIJALURONSKIH PROCEDURA

Mnoge ljude odvraćaju estetske operacije. S druge strane, minimalno invazivne, nehirurške estetske operacije postaju sve popularnije. U 2017. širom sveta je obavljeno preko 5 miliona tretmana botoksa. A na drugom mestu je upotreba hijaluronske kiseline sa oko 3,3 miliona procedura (Statista 2017).
Objašnjavamo šta je zapravo hijaluron ili hijaluronska kiselina, zašto se i u kom obliku koristi za injekcije bora i lečenje artroze u zglobovima, da li je dobra za kožu i zglobove i zašto preporučujemo kozmetičke tretmane kremama, emulsije i losionima ili želite da uvedete unos dodataka ishrani sa hijaluronskom kiselinom.

ŠTA JE HIJALURON? ZAŠTO JE TAKO POPULARAN?
Hijaluron ili hijaluronska kiselina je glavna komponenta sinovijalne tečnosti. Za razliku od botoksa, hijaluronska kiselina nije neurotoksin, već endogena supstanca koja je deo različitih vrsta vezivnog tkiva i u osnovi se može naći svuda u ljudskom telu. Posebno velike količine se nalaze u pomenutoj sinovijalnoj tečnosti, koži, kostima i intervertebralnim diskovima i u oku. Hijaluronsku kiselinu karakteriše pre svega to što može da veže velike količine vode (do 6000 puta više od sopstvene težine). Ova okolnost ih čini prirodnim i bioaktivnim hidratantom za kožu, između ostalog.

DA LI JE HIJALURONSKA KISELINA DOBRA ZA KOŽU?
Hijaluronska kiselina je dobra za kožu jer omogućava da se voda akumulira u vezivnom tkivu kože, prirodno je vlaži i puni iznutra. Ovo čini da koža izgleda čvrsto i glatko. Međutim, tokom godina se smanjuje sopstvena proizvodnja hijaluronske kiseline u telu, a samim tim i elastičnost vezivnog tkiva. Prirodna podloga nestaje, pojavljuju se mali nabori koji postepeno postaju sve veći.

INJEKCIJE POD KOŽU NISU BEZBEDNE
Gore opisani tretmani sa hijaluronskom kiselinom imaju za cilj da nadoknade ovaj nedostatak – u tu svrhu se često ubrizgava direktno pod kožu. Međutim, Nemacki program ARD Plusminus od 17. jula upozorava na nepravilan tretman laika, koji može imati ozbiljne posledice kod pacijente. Osim toga, ne vole svi da imaju injekcije, zbog čega se poslednjih godina sve više koriste takozvane Hilauron olovke.

ŠTA JE HIJALURONSKA olovka?
Hijaluronske olovke rade sa pritiskom umesto iglom. Aktivni sastojak ubacujete u kožu i umasirajte je. Međutim, ovde se mogu javiti i neželjeni efekti kao što su crvenilo i otok. Tretman stvara male otvore na koži, koje zatim treba tretirati i dezinfikovati uz odgovarajuću negu. Čini se da ni ovaj oblik primene nije bez rizika.
Ali šta je sa zglobovima?

DA LI JE HIJALURONSKA KISELINA DOBRA ZA ZGLOBOVE?
Hijaluronska kiselina se ubrizgava direktno u zglob kolena za lečenje artroze. Procena situacije u studiji na primeru kolenskog zgloba pokazuje da pacijenti osećaju malo manje bolova nakon tretmana hijaluronskom kiselinom i mogu da ga malo bolje pomeraju, ali se neželjeni događaji u kolenu javljaju češće nego nakon placebo terapije ili bez lečenja. . Iz tog razloga, IGEL monitor (IGEL je skraćenica za individualne zdravstvene usluge) medicinske službe krovne organizacije Bund der Krankenkassen e.V. (MDS) takođe ocenjuje tretman zglobova hijaluronskom kiselinom kao negativan.

NAŠA PREPORUKA BEZ RIZIKA
Dodavanje hijaluronske kiseline kroz kozmetički tretman kremama, Fluida i losionima je manje neprijatno, jeftino i, pre svega, bez rizika. Dijetetski suplementi i specijalni kozmetički napici takođe postaju sve popularniji i mogu se uzimati bez rizika od infekcije ili neželjenih efekata.
U biljnoj kući Sanct Bernhard dobijamo hijaluronsku kiselinu iz biljaka fermentacijom kvasca. Možete saznati koji oblik nege je pravi za vas u našem blog postu o puteru za telo, ulju za telo, losionu za kožu i Co.